Tuesday, February 14, 2006

Aku kehilangan....

Tanggal 15Nov 2005..aku disahkan mengandung...anak kami yang ketiga...

Dia...tersenyum tidak...memandangku pun tidak...sewaktu ku khabarkan padanya...ahhhhh...aku dah terlalu arif dengan sikapnya itu...tetapi jauh disudut hati...hanya Allah yg tau....Seperti wanita2 lain, aku juga mengalami morning sickness...pening2..loya...muntah2.. yang bagi aku, semua itu hanya lah nikmat yg hanya kami kaum hawa dapat merasainyer...

Minggu ke 7 kandunganku....

Balik ke kampung orangtuaku untuk menghantar putera puteri ku untuk tinggal bersama ummi(ibuku) dan tok abah(ayahku) mereka...itu permintaan anak2 ku...setelah hampir sebulan menghabiskan cuti skolah mereka di kampung mertuaku... Sekembali dr kampung, aku bleeding...mungkin kerana kurang rehat dan berjalan jauh....
Aku ke klinik....MC untuk 2 hari....dan itulah permulaan kepada masalah kandungan ku...aku bleeding hampir setiap kali aku bergerak aktif...dan akibatnyer..aku kerap kali MC...sehari bekerja, seminggu MC...pegi ofis pagi...tgh ari aku dah disuruh balik...MC lagi...2 minggu...kemudian seminggu...fuhhhhh....aku penat MC....sampai malu kat boss aku...tapi dia yg lah yg terlalu concern kat aku...berbanding SUAMI yg tak teringin langsung bertanyakan khabarku...padanya, as long as aku leh bgn pagi siapkan minuman...gosokkan pakaiannya...itu dah memadai...emmmm....kadang-kadang aku terfikir, begini jugakah layanan nyer pada seorang isteri andai tempatku digantikan oleh perempuan secantik Erra Fazira atau seseksi Zila Bakarin...entahlaaa.....demi allah...apa yang kulalui selama hampir 10 tahun menjadi isterinya....aku diperlukan hanya untuk menjadi ibu pada anak2nya...dan amah untuk menyediakan makanpakai dia dan anak-anak, mengemas rumah,menyediakan keperluan dapur, membayar bil air api......namun aku pasrah...andainyer..memang ini ketentuan Allah buatku....namun...berikan aku sedikit keadilan ya allah...aku hanya teringin dilayan selayaknyer sebagai isteri...tidak lebih dari itu...

25January 2006....
aku masuk bekerja...setelah hampir 7 minggu aku MC...di TPM, bukit jalil...temporary based di HeadOffice...walaupun ofisku di KL, tetapi kerana memikirkan aku tidak boleh bergerak aktif boss menyediakan tempat aku disana...mlm sebelum itu, aku meminta dia menghantarku trus ke ofis memandangkan aku memang tidak boleh turun naik lrt dan komuter....TAK SEMPAT...itu jawapnya...emmmm...luruh rasa hatiku tatkala mendengar jawapannyer...tidak bolehkah wahai suami...kau berikan aku sedikit perhatian...TAK APA...BUT ANYTHING HAPPEN, DONT U EVER BLAME ME....itu jer yg mampu kujawap...air mata berjujuran kepipiku...sewaktu dia dan anak2 naik ketingkat atas rumah kami...aku menangis semahu-mahunya...sedih yang teramat...hampir pukul 12, aku naik....dan dia kulihat di bilik sebelah sedang bersolat...aku berbaring lantas kuseru padaNYA.....YA ALLAH...AKU POHON PADAMU...ANDAI KUAT JODOHKU DENGAN SUAMI...KAU BUKAKAN LAH PINTU HATINYA UNTUKKU....AKU INGINKAN SEDIKIT PERHATIAN DARINYA...TIDAK LEBIH DARI ITU...AKU TAK MINTAK DUIT RINGGITNYA, EMAS PERMATA...HANYA SEDIKIT PERHATIAN..DAN KASIH SAYANGNYA...
aku tidor bertemankan airmata...tanpa aku sedari, terasa seperti discharge yg agak luar biasa flowing from my vagina...aku ketoilet...emmm...bukan bleeding...tapi hati berkata2 gak...napa cam pelik jer discharge nih...
esoknya..sewaktu dlm perjalanan nak ke ofis, aku diam seribu bahasa...aku pasrah...kat mana pun dia drop aku, aku takkan bertanya...dan alhamdulillah...dia menghantar aku terus ke ofis...
balik pun dia menjemputku diofis....TERBUKAKAH HATINYA UNTUKKU?
Semasa dinner kat gerai makan...aku terasa sakit di ari-ari....sakit yang rupanya menjadi sebab aku kehilangan anak dalam kandungan ku...arghhhhhh...tak mampu rasanya..aku teruskan....mlm itu aku keguguran sewaktu kandunganku masuk minggu ke 15...aku pasrah...aku redha...aku pasti ada hikmah allah hanya meminjamkan nya selama 15minggu dirahimku...tetapi sedikit rasa terkilan....bayi yg dah hampir sempurna sifatnyer, dan bayi ku lelaki.....aku kehilangan nyer....kami sempurnakan jenazahnyer...ditanah perkuburan dikampung suamiku....dan kini, aku pasti....suamiku menarik nafas lega...aku takkan menyusahkannya lagi....

Pembuka Bicara

Bismillahirrahmannirrahim....

aku mulakan dengan kalimah suci ini agar apa jua yg aku tintakan disini bisa memberi aku sedikit ketenangan dalam melalui hari-hariku di bumi Allah ini....

Benar....itu lah kucari...ingin aku luahkan apa yang terbuku dihati sejak sekian lama tetapi tidak tahu dimana...semalam sewaktu dalam perjalanan ker TMNET dengan teman2 sekerjaku...sibuk mereka memperkatakan mengenai blog masing-masing...lalu aku teruja untuk mencuba...aku pasti, apa pun yg aku paparkan harapnyer tidak akan mengaibkan mereka yang terlibat...terutamanyer..dia yang aku panggil suami....